NŐGYÓGYÁSZATI DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT

Sebészet

Sebészet

Klinikánkon ambuláns (járóbeteg) ellátási formában végezzük a különböző bőrön és bőr alatti, helyi érzéstelenítésben eltávolítható elváltozások kisműtétjeit.

Sebészet vonatkozású beavatkozásaink közé tartozik

  • Anyajegy, bőrelváltozás (fibroma, bőrrák, solaris keratosis, stb.) levétele (excisioja).
  • Bőr alatti lipoma (jóindulatú zsírdaganat), atheroma (kásadaganat), epidermalis cysta (bőr alatti kis tömlők), stb. eltávolítása (exstirpatioja).
  • Benőtt köröm miatt a köröm részleges és a körömágy kivágása (resectioja). Körömgombásodás vagy bármilyen egyéb okból történtő körömdeformáció esetén köröm eltávolítás.
  • Aranyér thrombosis (végbélvéna gyulladással és duzzanattal járó fájdalmas állapota) műtétje (thrombectomia).
  • Tályog (végtagon, törzsön, végbél mellett), pattanás, gennyes elváltozások feltárása, kiürítése helyi érzéstelenségben.

Figyelem! Arcon történő beavatkozást, valamint valódi szemölcsök eltávolítását nem végzünk a Villa Medicinában!

A bőr a legnagyobb és egyik igen fontos szerve a testünknek. Bőrünkön az idő előre haladtával és a napsütötte órák számával együtt megjelennek, növekednek olyan elváltozások, melyek zavaróak, kellemetlenek lehetnek. Hosszú időn keresztül mechanikus irritációnak kitett helyeken vagy napozás, megégés után ezek egy része a későbbiekben rosszindulatú daganattá alakulhat át, szerencsére a daganatos elfajulás hosszú évek alatt történik meg, időben elvégzett eltávolításuk megelőzi a későbbi igen súlyos bajokat. Az elváltozás in toto (egészében) való excisioja (kimetszése) után a sebet összevarrjuk. Pár nappal később javasolt egy kontroll vizsgálat, majd nem felszívódó varrat esetén 8-14 nap múlva varratszedés.

A bőr alatti elváltozások többségükben jóindulatú elváltozások, de amennyiben növekedést észlel magán vagy panaszt okoznak, akkor ésszerű ezek időben történő eltávolítása. A kásadaganat egy mirigy, mely bennéket termel és hajlamos befertőződni, tályoggá átalakulni. Ezt megelőzendő vagy ha a már lezajlott gyulladás után a későbbi recidívát (kiújulást) szeretnénk elkerülni, érdemes tokostól egészében eltávolítani. Exstirpatio (eltávolítás) után a sebet itt is varróanyaggal zárjuk. Pár nappal később javasolt egy kontroll vizsgálat, majd nem felszívódó varrat esetén 8-14 nap múlva varratszedés.

A benőtt köröm betegség, egy igen kellemetlen elváltozás, mely általában a láb I-es úgynevezett öregujján keletkezik. Akár mindkét oldalon a körömszél begyullad, váladékozik, sarjszövet alakul ki. A benőtt köröm kialakulásában szerepet játszik: 1. a nem megfelelő lábpedikűr: belevágunk a bőrbe 2. a rosszul növő köröm a saját körömágyszélébe belenőve a bőrt megvágja és így alakít ki egy krónikus gyulladást. Magától nem várható gyógyulás, az alapos sebészeti körömágyszél és részleges körömszél resectiója (kivágása) után jó eséllyel teljes gyógyulás várható.

Gyakori probléma még a köröm mycosis, a körömgombásodás, mely a teljes körmöt deformálja, ezáltal nagy fokú fájdalmat okoz az ujjon. A konzervatív kezelések (körömfilcek, gyógyszerek használata) általában hosszan, akár évekig sikertelenek, ezek megoldására javasolt a köröm teljes eltávolítása. Ezután az új köröm kinövéséig antimycotikus (gomba ellenes) gyógyszeres kezelés javasolt. Ezen beavatkozások után 1-2 nappal javasolt egyszeri sebkötözés, varrás nem történik. A körömágyszél gyógyulása, besarjadása 1-2 hét alatt várható. A köröm teljes kinövése hónapokig tarthat, de ez alatt kötözés nem szükséges. Az ujjra fokozottabban kell figyelni, mivel kissé érzékenyebb lehet.

Aranyér, avagy a végbél mellett természetesen is meglévő visszeres párnák megnagyobbodása: amennyiben thrombosis jön létre, vagyis a vénás érpályán belül alvad meg a vér, fájdalmas duzzanat alakul ki a végbélnyílás mellett, melyett javasolt lehet incindálni (megvágni), majd a thrombust (véralvadékot) evacuálni (eltávolítani). Ezután néhány nappal javasolt egy kontroll vizsgálat, mellette helyileg és szájon át gyógyszeres kezelés.

A teljes testen kialakulhatnak gyulladásos elváltozások; ezen elváltozások kóroka röviden az, hogy általában a bőrön élő baktériumok a testbe kerülve elszaporodnak, az immunrendszer felveszi velük a küzdelmet, és a kölcsönös pusztítás eredményeként kialakul a gyulladásos váladék, (pus) genny. Ezen bajok megoldása a sebészeti incisio (feltárás), evacuatio (eltávolítás), oncotomia (kiürítés). A sebet ezek után nyitva kell kezelni, hogy a még termelődő váladék is tudjon ürülni. Tehát igen fontos a többszöri kontroll vizsgálat és a rendszeres kötözés. A sebet általában nem kell összevarrni, magától összesarjad, begyógyul. Teljes gyógyulás általában néhány hétig tart. Kisebb sebeknél akár néhány nap alatt lehet hagyni begyógyulni a bőrt.