NŐGYÓGYÁSZATI DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT

Endokrinológia

Endokrinológia

Szervezetünk harmóniáját többek között a hormonrendszer zavartalan működése biztosítja. Ez a rendszer olyan, mint egy szimfonikus zenekar, amelyben a karmester a központi idegrendszerben elhelyezkedő centrum, az agyalapi mirigy; ez az apró szerv irányít és korrigál, tehát harmonizálja az egyes célszervek működését és a só-, vízháztartás stabilitását!

A centrum megbetegedései okozhatnak helyi, tehát a csontos koponyaűrben fellépő zavarokat (pl. komoly fejfájást és látási zavart), illetve a vezérlő funkció károsodása következtében speciális hormon-elégtelenség szindrómát (pl. menstruációs-zavar, meddőség, libidó-csökkenés, igen alacsony, labilis vérnyomás).

Az agyalapi mirigy kórfolyamatai kapcsán külön kiemelést érdemel a kóros tejelválasztás jelensége (mindkét nem esetében), amely hátterét mindig tisztázni kell.  

Melyek a legfontosabb "cél-szervek" az emberi szervezetben?

A nyaki régióban található pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, a hasüregben a vesék felső pólusán elhelyezkedő mellékvesék, illetve a reprodukciós rendszer, amely nem csupán a nemi identitás, hanem a családalapítás, gyermekvállalás szempontjából is kulcsfontosságú szisztéma.

Az alábbi panaszok esetén endokrinológiai konzílium javasolt:

Pajzsmirigy megnagyobbodásával járó állapotok, amely hétköznapi neve "golyva", vagy strúma. A kóros pajzsmirigy funkció esetei; a pajzsmirigy túlműködése és ennek ellenkezője az ún. alulműködés állapota. A pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései, pl. az ún. immunológiai meghatározottságú Hashimoto forma.

A mellékpajzsmirigy apró szigetei (4 db) a pajzsmirigy lebenyekben helyezkednek el, legfontosabb funkciójuk a kalcium háztartás, a csontforgalom szabályozása. A zavartalan, kiegyensúlyozott kálcium ellátottság igen fontos a központi idegrendszer és az izomzat zavartalan működése szempontjából, emellett a csontháztartás meghatározó eleme. A fiatal korban megjelenő csontritkulás okát mindig keresnünk kell.

Az emberi mellékvese két fő anatómiai egységre tagolható, az ún. mellékvesekéreg és a belső réteg az ún. mellékvesevelő.

A mellékvesekéreg legfontosabb hormonja a kortizol; ez a legfontosabb szteroid hormon az élethez nélkülözhetetlen, hiszen az ionháztartás, a vérnyomás szabályozás és a stabil szénhidrát háztartás biztosítása mellett az egyes kórokozók által közvetített fertőzések elleni védelemben is alapvető jelentőséggel bír.  Igen fontos a fenti hormon hiányának, a mellékvesekéreg elégtelenségnek, az ún. Addison kórnak a felismerése és korrekt kezelése. 

Természetesen a kortizol hormon túltermelésével járó kórállapotok, az ún. Cushing betegség differenciálása is igen komoly szakmai feladat, a korai felismerés és a megfelelő kezelési stratégia biztosítja a betegek közel teljes gyógyulását és a szövődmények minimalizálását.

A nehezen beállítható, ún. komplikált magas vérnyomás betegség (hipertónia) esetén is javasolt az endokrinológiai konzílium, mert lehetséges, hogy hormonális meghatározottságú a probléma és ezért nem érünk el érdemi javulást az alkalmazott vérnyomáscsökkentő készítményekkel.

A vércukor értékek labilitása, tehát nemcsak a magasabb-, hanem a visszatérő, kórosan alacsony vércukor értékek hátterét mindig tisztázni kell, feltétlenül javasolt a fentiek esetében az endokrinológiai konzílium.

A gyermekvállalás, családalapítás életünk egyik legnemesebb célja, azonban az oly várva-várt gyermekáldás érkezése nem mindig zavartalan.

Alapvető jelentőségű a korrekt nőgyógyászati vélemény és javaslat, azonban a klinikum alapján felmerülő speciális kérdések nem ritkán az endokrinológia szakterültét érintik, tehát érdemes és javasolt a szakorvosi konzílium.  

Az endokrin szakrendelésen gyakori panasz a női páciensek testsúly-, és menstruációs problémáit kísérő fokozott szőrnövekedés. Igen fontos körülmény a fenti tünet együttes hátterében álló kóroki tényezők feltárása mellett az inzulin termelés dinamikájának megítélése. A helyes diagnózis biztosítja az eredményes kezelést (pl. PCO szindróma, mellékvese adenoma).

Az elhízás globális probléma, korunk egyik népbetegsége.  A páciensek általános kivizsgálása kapcsán felmerülő esetleges hormonális háttér tisztázása feltétlenül javasolt.

Azon páciensek esetén, ahol a kívánt terhességet megelőzően már ismert volt endokrinológiai megbetegedés, illetve azon betegcsoportok tekintetében, ahol egy belgyógyászati vonatkozású endokrin kórállapot rendezése hozott sikert különösen hangsúlyozott a terhesség időtartama alatti aktív szakmai együttműködés a nőgyógyász és az endokrinológus között.

A hormonrendszer épsége és kiegyensúlyozott működése nemcsak a szomatikus, a szervi működések tekintetében, hanem a pszichikum integritását illetően is meghatározó jelentőségű!